door Linda Peeters

Blogging the city

Bloggers veranderen de stad. Door Mikael Conville is de fiets weer terug in beeld, Luc Harings zet Amsterdam Noord stevig op de kaart en Charlie Hilton heeft een netwerk van 700 burgerjournalisten die niet alleen over oplossingen voor de stad schrijven maar deze vaak ook zelf toepassen. De invloed van de blogosphere reikt verder dan het web. Gister ontmoetten toonaangevende citybloggers elkaar en hun lezers bij Blogging the City.

Keuzevrijheid

“Blogs open new opportunities for civic engagement and participation, e.g. online petitions, collaborative protest and bottom-up-participation, as they multiply information worldwide, generate attention to innovative research projects and enable collaborative action” Stefan Höffken: oprichter van www.urbanophil.de en organisator van Blogging the City 2011 in Berlijn.


De fiets verovert de stad

Wij Nederlanders weten niet beter, maar elders in de wereld maakte de fiets tot een aantal jaar geleden amper deel uit van het stadsbeeld. Anno 2012 is de tweewieler bon ton in steeds meer grote steden. En dit komt niet in de laatste plaats door de Deen Mikael Colville-Andersen die met zijn blog Copenhagenize de wereld verleidt tot fietsen. Het begon allemaal met Cycle Chic, een site met kiekjes van stijlvol geklede stadsrijders. Inmiddels adviseren Michael en zijn team steden over de hele wereld over het inzetten van de fiets. Voor hem is het duidelijk: de fiets zorgt voor gezonde, bewegende mensen en een leefbare stad.

Trots op Noord

Toen Luc Harings twaalf jaar geleden naar Amsterdam Noord verhuisde, voelde dat bijna als deportatie. Maar voor meer en betaalbare ruimte moet je wát over hebben. Noord was voor Amsterdammers een vies woord. Eeuwenlang werden hier veroordeelden na de executie opgehangen als afschrikwekkend voorbeeld. En toen dat niet langer meer het geval was, bleef de oversteek van het IJ als barrière. Een decennium later is Noord echter hip en Luc maakt het stadsdeel alleen maar hipper. Met ilovenoord raken hij en de andere bloggers precies de juiste snaar. Het is een site vol authentieke berichten van Noorderlingen voor Noorderlingen. Over cultuur en kunst, eten en drinken en over wonen in Noord. De lezersaantallen blijven groeien en ilovenoord gadgets, evenementen en ontmoetingen op straat zorgen dat er niet alleen online een community is, maar ook in real life. En zelfs het bedrijfsleven haakt gretig aan bij ilovenoord.

Make your site a city

Charlie Hilton roept mensen op te bloggen over de stad. Zijn motto: make your site a city. Volgens Hilton heeft iedereen een stem en heb je samen invloed. Citybloggers kunnen de stad veranderen. Zeker als zij een betrokken community hebben. Zijn online magazine Urban Times heeft 700 ‘optimistic and forward thinking’ bloggers die berichten over architectuur, design, planning, cultuur, milieu en omgeving, media, politiek en techniek.

a

a

a

a

a