door Victorien Koningsberger

Waarom kansen in je wijk laten liggen, als je met elkaar tot een betere leefomgeving kunt komen? Steeds meer bewoners wachten niet meer op de overheid of op dienstverleners, maar nemen het heft in eigen hand. Laat je inspireren door de bewoners in de Amsterdamse wijk De Baarsjes die met een indrukwekkende energie zelf het initiatief nemen om hun wijk te verlevendigen en plaatselijke ondernemers te steunen.

Geef om de Jan Eef

In 2010 barst een explosie van energie los na de moord op Fred Hund tijdens een overval op zijn winkel in de Jan Evertsestraat, een winkelstraat die al jaren met een slecht imago kampt. In razend tempo wordt de Geef om de Jan Eef - dag georganiseerd, met onder meer pop-up-winkels in leegstaande panden. Een Terrasdag en maandelijkse MercatorMarkt volgen. Allen bedoeld als oproep aan wijkbewoners om boodschappen in de eigen buurt te doen en zo de ondernemers te steunen. Achter dit initiatief zit een groep bewoners. Mede-initiatiefnemer Jeroen Jonkers gelooft in community trust: 'een (buurt-)gemeenschap die de schouders eronder zet en vertrouwt op de kwaliteiten en kracht van elkaar.'

Borrelen met de buurt

Hippe horecatentjes schieten in De Baarsjes als paddenstoelen uit de grond. In 2004, een tijd waarin er alleen nog maar bruine kroegen en theehuizen zijn, starten bewoonsters de BaarsjesBorrel om gelijkgestemde twintigers en dertigers te ontmoeten. Ze vergeten echter ook ‘de oude horeca’ niet. Zoals De Krommerdt, ‘waar André Hazes nog achter de bar heeft gestaan’ weet BaarsjesBorrelaar Rogier van Staveren. Extra klandizie en bescheiden sponsoring van speciale activiteiten als een BaarsjesBingo dragen bij aan een goede wisselwerking tussen ondernemers en borrelaars. Dat het fenomeen meer is dan borrelen bewijzen architectuurrondleidingen, die zorgen dat bewoners hun wijk op een andere manier beleven.

Nieuw stadspark

Buurtbewoner en ondernemer Arnoud Hekkens opent rond 2006 Café Cook aan het Jan Maijenplein, een verscholen plein waar lange tijd een onveilige sfeer heerst. Mede door het open karakter van dit eetcafé is het plein inmiddels geliefd. Hekkens is ook mede-initiatiefnemer van PoP-Up Park, een tijdelijk stadspark in de weinig gebruikte binnentuin van een voormalige school. Met goedkeuring van Stadsdeel West en woningcorporatie De Key wordt het park een blijvende buitenplaats. Geen overbodige luxe voor De Baarsjes dat over relatief weinig groen beschikt. Samen met professionals ontwerpen omwonenden het definitieve park, dat een karakter van stilte en rust heeft.

De booming Baarsjes

Bo0oming Baarsjes, vier jaar geleden door Baarsjes-creatievelingen opgericht, organiseert maandelijkse de filmavond Cine*baars. De formule is als volgt: gratis toegang, klapstoeltjes en een door het publiek gekozen film. Extra acts, flesjes bier en hippe Baarsjesbewoners zorgen ervoor dat de avond in cultuurcentrum Meneer de Wit aan de Witte de Withstraat elke keer weer een ware happening is. Sinds enkele maanden is er aanvullend Radio Cine*baars: de makers trekken de wijk in op zoek naar haar identiteit. Verder staat BoOoming Baarsjes ook open voor andere ideeën die de wijk boOoming maken.

Geef om de Jan Eef

Borrelen met de buurt

Nieuw stadspark

De booming Baarsjes