Ode aan alle straatdichters

Ze schetsen de ziel van een stad. In treffende taal. Wie kijkt er niet om naar een muurgedicht? En wie laat zich niet bekoren door een poëtische slogan op straat? Stadspoëten kleuren de dag en geven diepgang en bezinning aan het snelle leven in de city.

Hart voor de Zaan

Bas Husslage is sinds januari 2011 stadsdichter van Zaanstad. Hij vrolijkt graag de openbare ruime op met poëzie. “Als stadsdichter ben je een soort chroniqueur. Gedichten vangen de tijdsgeest en voegen een gevoel van bezinning toe aan de stad. Zodra gedichten in de openbare ruimte opduiken verfraaien die bovendien de buitenruimte. Juist ook tijdelijk. Eén van mijn eerste gedichten gaat over de Hemmes, een braakliggend schiereiland in de Zaan. Dankzij sponsoring kon ik het gedicht Hebbes op zeildoek laten drukken waarna ik het in een metalen frame heb gespannen en op het eiland heb geplaatst. Het gedicht was een oproep voor tijdelijk ruimtegebruik en het leuke is dat de gemeente inmiddels bekijkt welke initiatieven nog meer kunnen plaatsvinden op de Hemmes. Verder heb ik als stadsdichter een gedicht geschreven voor het éénjarig gestaan van het beroemde Inntel Hotel Amsterdam Zaandam. Ik heb al veel positieve reacties gehad. Het is fijn om te horen dat mijn gedichten wat doen met mensen in de Zaan.”


Traan laten
om Rotterdams station

Er wordt hard gewerkt aan het nieuwe Rotterdam CS. Je zou bijna vergeten dat er ooit een ander gebouw stond. Peter Hopman van Bureau Lakenvelder bracht hulde aan het oude station. “Het was prachtig breed en had een schitterende hal met een grote glazen pui. Sybold van Ravesteyn ontwierp het ooit. Ik werd toch een beetje treurig van de sloopplannen. Veel bouwwerken van Van Ravesteyn zijn inmiddels gesneuveld. Hij is de meest gesloopte architect van Nederland. Gelukkig staat ‘zijn’ Blijdorp nog. Ineens zag ik poëzie in de letters Centraal Station. Je kon er, als afscheid van het station, ook ‘Traan laten’ van maken. Het heeft twee jaar geduurd voordat ik het voor elkaar kreeg, maar in 2007 - het jaar dat werd begonnen met de nieuwbouw - was de letterwisseling een feit. En het leuke is: de oude letters komen straks terug op het nieuwe station. Ik werk nu aan een volgend project. Het is mijn ambitie om in de Benjamin Franklinstraat op het HIWA-pand een citaat van Franklin te plaatsen. Dat gebouw zou dan worden opgesierd met de slogan ‘Well done is better than well said.’


a

a