Nooit meer verdwalen

Architecten hebben vaak een broertje dood aan bordjes. Maar een groot gebouw spreekt zelden voor zich. Wie wil dat bezoekers niet verdwalen, moet voor goede bewegwijzering zorgen. Symbolen werken daarbij beter dan tekst. Paul Mijksenaar heeft inmiddels internationale faam verworven als bordenmaker. Zijn geheim? De juiste informatie verstrekken op het juiste moment.

In dienst van Steven Spielberg

In 2004 raakte Steven Spielberg zo gecharmeerd van het ontwerp van Terminal 4 op JFK in New York dat hij Mijksenaar belde om een luchthaventje na te bouwen voor het decor van de film The Terminal met Tom Hanks.


Niet hoeven puzzelen

Mijksenaar werd in 1986 beroemd met zijn ontwerpen voor Schiphol. Tegenwoordig verzorgt hij ook internationaal de bewegwijzering van vliegvelden. In Nederland werkt hij voor openbaarvervoersbedrijven, winkels, musea en ziekenhuizen. Zijn motto is: ‘Laat je bezoekers niet hoeven puzzelen. Geef mensen de juiste informatie op het juiste moment.’ Bezoekers moeten zich volgens Mijksenaar een voorstelling kunnen maken van de plek waarnaar een bordje verwijst. Iconen werken daarbij beter dan tekst. Informeer mensen niet te vroeg en niet te laat en gebruik niet te veel en niet te weinig borden.


Borden zijn nodig

In een museum, ziekenhuis of station vind je niet zomaar de weg. Terwijl je het toilet of de uitgang zo zou moeten kunnen bereiken. Veel opdrachtgevers en architecten focussen vooral op een spraakmakend ontwerp en dat gaat vaak ten koste van de bruikbaarheid. Bij openbare voorzieningen staat functionaliteit echter centraal. Maar architecten hebben vaak een hekel aan bordjes. Ze ontwerpen ze zelden zelf. Daarom doet Mijksenaar het. Inmiddels is hij één van de bekendste bordenmakers ter wereld.


a

a

a