Op naar social urban spaces!
Bouwplaatsen in de tussentijd

Wat deed je vroeger met een bouwplaats? Niets, lekker braak laten liggen. Tegenwoordig worden veel terreinen in de 'tussentijd' benut. De voordelen: steden krijgen steeds meer flexibele ruimte en bewoners zien lege en obscure plekken veranderen in tijdelijke publieksterreinen.

Braakliggend terrein krijgt nieuwe betekenis

”Een vergeten plek”, noemt Bert Dirrix van Architectenfirma Diederendirrix het Luciferterrein in Eindhoven. “Er gebeurde niks, niemand merkte nog dat het er is.” Dus organiseerde hij met buurtbewoners en lokale ondernemers een tijdelijke installatie. “Er was catering, een zwart-wit documentaire en er weerkaatste abstract geluid van machines.” Het terrein werd tien dagen lang opengesteld en trok 150 tot 200 bezoekers per avond. Het bleek een vliegwiel voor historische verhalen en gedachten over de bestemming van het terrein. Dirrix: “Het gaat om het opzetten van social urban spaces: door de mensen erbij te betrekken geef je een ruimte weer betekenis.”

Stenen komen tot leven op Rotterdamse bouwplaatsen

De binnenstad van Rotterdam is een grote bouwput. Maar ook nu met de vele bouwplaatsen moet het hart van de stad aantrekkelijk blijven, vindt de gemeente. Marieke Hoekstra, projectleider bij Bureau Binnenstad: “Daarom heeft Rotterdam Festivals voor ons een verrassend concept bedacht. Parfum de BoemBoem verleidt bewoners en bezoekers om de veranderingen van de stad mee te beleven. Een serie zinnenprikkelende fietsroutes leidt langs de belangrijkste Rotterdamse bouwplaatsen. Deelnemers treden tijdens hun tocht in gesprek met architecten en verhalenvertellers. Zo komen de stenen tot leven.”

Standard time zorgt voor andere blik op stationsomgeving

Het Rotterdamse Centraal Station is een gigantische bouwput. En dit blijft nog jaren zo. Om reizigers gunstig te stemmen en bij de bouwontwikkelingen te betrekken liet de gemeente eind vorig jaar een levensechte klok installeren. Op het Centraal Station gaat het om komen en gaan en om op tijd komen. De productie Standard Time van Mark Formanek was van 27 op 28 november 24 uur lang een adembenemende voorstelling. 36 bouwvakkers hielden de vier meter hoge en twaalf meter brede klok elke seconde bij.