Parijs was 't eerst

Als eerste ontstonden Paris Plage in Parijs en Amager Strandpark in Kopenhagen. Toen volgden Brussel Bad en Strantwerpen. In 2003 kregen ook Berlijn, Rotterdam en Amsterdam hun urban beaches.

LINK

Citybeach in hartje stad

Almere gooit het over een andere boeg. Dit jaar organiseerde de stad negen dagen lang een citybeach in het hart van winkelcentrum Citymall. Een week van zand, sport, cultuur, health, fashion, lifestyle, food en entertainment. En ook Birmingham creëerde een strand in het hart van de stad.

Ook kleine steden hebben eigen strand

Ook kleine steden flirten met het strandleven. In Nijmegen, Haarlem, Amersfoort en Venlo draait het niet alleen om strandmode, cocktails en dansfeesten. Deze stadsstranden vormen ook een podium voor kunst en creativiteit.

LINK

Hamburg en Berlijn: meest trendy

Duitsland heeft de meest trendy stadsstranden van heel Europa. In Berlijn alleen al kun je er 30 bezoeken. En in Hamburg biedt het hippe Hafencity elk jaar ruimte aan nieuwe urban beaches.

LINK

Het succes van Blijburg

Amsterdam heeft meerdere stadsstranden. Maar Blijburg is in heel Nederland bekend. Het strand bestaat inmiddels zeven jaar en krijgt volgend jaar een definitieve plek. De beach club is de zomerse uitvalsbasis voor bewoners van de nieuwe wijk IJburg, maar trekt ook andere Amsterdammers. Blijburg is meer dan een strand: het zorgt voor verbinding tussen mensen.

LINK

Niet altijd rendabel

Een stadsstrand is niet altijd een gegarandeerd succes. Het Rotterdamse Strand aan de Maas bestaat niet meer. Het was niet rendabel genoeg. Maar ook andere zaken kunnen roet in het eten gooien. Zo zorgde de hoge waterstand van de Maas er dit jaar voor dat stadsstrand Venlo aan Zee half augustus al moest sluiten.

LINK

Overtreffende trap in Japan

Seagaia is het grootste kunstmatige strand ter wereld. De urban beach ligt net buiten de stad Miyazaki, is zes voetbalvelden groot en heeft een constante temperatuur van 30 graden Celsius. Op mooie dagen kan het dak helemaal open. Seagaia bestaat sinds 1993. Het strand sloot in 2007 voor een renovatie en kwam in 2009 helemaal terug met een perfecte blauwe lucht, nog witter zand en nog meer palmbomen.

Wij willen stadsstranden!

Zonder zand tel je als stad niet mee. Urban beaches zijn populair. Grote Europese steden creëren daarom ‘s zomers allemaal een eigen strand. Zwemmen hoeft niet perse, ontmoeten wel. Met wat hapjes en een glas wijn.