The streets are yours

Van stadstrand tot locatietheater. Van bouwplaats tot pop-up bioscoop. De zomer is het favoriete jaargetij van de Guerrilla. Binnen en buiten lopen in elkaar over en maken ontmoetingen en belevingen intenser. De straat vanuit een ander perspectief.

Artiestenduo Sabina Lang en Daniel Baumann ontwierpen het verplaatsbare hotel Everland.

Lang: “Dit ontwerp is een kunstproject, onze subjectieve droom van een hotel. Het stond in Parijs, Leipzig en Yverdon en heeft één kamer met lounge, kingsize bed, badkamer én fantastisch uitzicht. Je kunt de kamer voor één nacht huren, inclusief minibar, ontbijt en platencollectie. Op dit moment heeft het reizende hotel geen nieuwe locatie. We waren aan een pauze toe. Maar we gaan volgend jaar waarschijnlijk weer open. De datum en locatie verraden we nog even niet. Hou onze site in de gaten.”
Sacha de Lannoye wilde graag ontwerpen naar de mensen brengen. “Omdat we in Amsterdam wonen ontstond het idee om dit dan ook letterlijk te doen, op een exhibitionistische manier. Zo zijn we vorig jaar Design Hookers gestart: een tijdelijk ontwerpbureau waar iedereen gedurende één maand langs kon komen voor een conceptueel vluggertje of uitgebreide creatieve privésessie. In een peeskamertje op de Wallen hebben we onszelf ‘geprostitueerd’ en konden voorbijgangers het ontwerpproces gadeslaan en een eigen ontwerp laten maken. Dat gaf leuke interacties en een verfrissende ontmoeting tussen ontwerpers en bezoekers.”
Een groep designers en architecten daalde tussen augustus en september neer in Clerkenwell (Londen) om een ongebruikt benzinestation om te toveren in een pop-up bioscoop.

Het team vond originele gordijnen en houten stoelen om de biosbeleving van weleer terug te halen. Iedere week werden vier cult- of klassieke films getoond, compleet met retro-ervaring, alcohol en popcorn in papieren hoorn. En dat voor slechts 5 pond. Zeker weten dat deze tijdelijke bioscoop het ambitieuze plan om 4000 Londense benzinestations te renoveren positief heeft beïnvloed.
Milaan pakt elk jaar groots uit met de Vogue Fashion Night.

De hele binnenstad wordt afgezet. Meer dan 600 winkels openen hun deuren en hebben prachtige thematisch versierde etalages. Gasten krijgen gratis Prosecco, er treden DJ’s op en het zoemt van de beroemdheden. Het is zelfs zo druk dat in sommige winkelstraten de menigte letterlijk vast staat.

Opvallend is dat iedere winkel meedoet. Maar vooral het spektakel telt en natuurlijk het zien en gezien worden in je mooiste en duurste outfit.
Van 24 juni tot 10 juli 2010 was het dak van het Rotterdamse gebouw Hofbogen het terrein van de dansers van Conny Janssen. Met hun voorstelling Common Ground boden de artiesten het publiek een reeks aan toevallige ontmoetingen met uitzicht op de skyline van de Maasstad.

Janssen: “Ik wil dans in een andere context plaatsen. Dat kan door de voorstelling uit het theater te halen. Common Ground hebben we gedanst op het dak van een gebouw naast Station Hofplein. Gelukkig zat het weer mee. We hebben er enthousiaste reacties op gekregen. Het biedt toch een heel ander perspectief.”
Parking Day komt oorspronkelijk uit New York, maar is inmiddels door heel wat wereldsteden overgenomen.

Tijdens dit evenement veranderen parkeerplaatsen in de stad in tijdelijke publieksvriendelijke voetgangersplekken. Hier wordt gepicknickt, geëntertained en gerelaxt.

Het doel is mensen tijdelijk te verlossen van overvolle, stinkende parkeerterreinen en de discussie aan te gaan over de waarde van publieke ruimte in de stad en de manier waarop we die gebruiken.

Experimenteren met een reizend hotel

Pop-up bios zet oud tankstation op de kaart

Vogue Fashion Night: zien en gezien worden

Dansen op het dak van de stad

Design Hookers exhibitioneren op de Wallen

Voor één dag autovrij